Herfst

Herfst

Het is herfst. Het seizoen waarin we ons instinctmatig meer naar binnen keren.

De activiteiten en ervaringen van de zomer, die over het algemeen sterk naar buiten gericht zijn krijgen nu de tijd om te verstillen en tot introspectie te komen. Wat we aan ervaringen hebben opgedaan in de zomer kunnen we nu in de herfst omzetten tot lessen en leerprocessen.

Dat de bomen in een ander proces komen in de herfst dat kunnen we zien maar hoe doen wij mensen dat eigenlijk? Behalve dat we wat vaker binnen dan buiten te vinden zijn en dat we hout kappen voor de haard zouden we onszelf ook kunnen helpen door de kracht van dit seizoen tot steun te laten zijn in onszelf. Dus actief werken aan introspectie en loslaten.

Het element dat bij de herfst hoort is Metaal. De organen die daar bij horen zijn de longen en de dikke darm. Maar ook de huid. Alle drie helpen ze bij het opnemen, van buitenaf, wat we nodig hebben. En uit te scheiden wat niet meer nodig is. Zodat we onze energie efficiënt gebruiken door alleen dat te verwerken dat gezond voor ons is.  Zo voeden we ons maximaal. Als je jouw immuunsysteem een boost wil geven kan je dus jezelf ondersteunen door deze organen een handje te helpen.

Werken aan de dikke darm meridiaan betekent werken aan zijn qi. De qi helpt bij het goed kunnen afvoeren van afvalstoffen.

Werken aan de long qi en de ademhaling kan helpen om je lichaam beter te voeden met zuurstof en te zorgen voor een betere circulatie van het bloed. De goede voeding in het bloed wordt dan naar al je weefsels gebracht. Jouw binnenkant, jouw lichaam, jouw organen varen daar wel bij maar ook aan onze buiten kant, de huid, die meer zichtbaar is, worden gezonde effecten bewerkstelligd. Door goede doorbloeding kunnen er beter nieuwe huidcellen gevormd worden. Dus die kwaliteit van de Long qi is af te lezen in de huid. Zo is de huid bij de te weinig qi slap, dof en soms zelfs grijzig maar bij voldoende qi maakt de huid een frisse en meer glanzende indruk. En hebben we wat kleur op de wangen.

Geblokkeerde dikke darm of long energie kan ook leegte of zelfs stagnatie betekenen. Dat kan vervolgens buikklachten geven of je kan last hebben van een oppervlakkige of niet vrije ademhaling. Of een beklemmend gevoel op de borst.

Dit zijn een aantal fysieke reacties maar het kan zich ook in geblokkeerde emoties uiten. Het moeilijk kunnen loslaten kan een gevoel van geblokkeerd zijn geven, van verdriet dat zich moeilijk of niet kan uiten, of van boosheid dat zich naar binnen richt.

Naar binnen keren en bewust worden van onze gevoelens en emoties helpen ons dit op te lossen. Naast meditatie kan Shiatsu enorm helpend zijn om deze herfstige kwaliteiten van ‘naar binnen gaan’ te bereiken, je krachtiger te maken voor de winter die aanstaande is en je weerbaarder te maken tegen ziektes.