In mijn praktijk kom ik heel veel verschillende klachten tegen. Het varieert van fysieke pijnklachten agv spanning, tot gevoelens van eenzaamheid.

Wat me deze dagen opvalt is dat vaak het thema ‘grenzen ‘ speelt.

Achter veel klachten, hoe verschillend ook, zie ik vaak het onvermogen om grenzen te stellen,  grenzen te voelen of überhaupt van een grens bewust te zijn.

De herfst is het seizoen dat ons uitnodigt om hiernaar te kijken. Het element Metaal dat ondermeer gaat over grenzen stellen, hoort in de shiatsu bij dit seizoen.

De organen die daar dan weer bij horen zijn onze dikke darm en onze longen (en daarmee onze ademhaling). Maar ook de huid hoort erbij. Dat is een van onze grootste organen en symboliseert tevens heel duidelijk de grens tussen onszelf en de
buitenwereld. De huid wordt in de shiatsu weleens ‘onze 3 e  long genoemd’. Het neemt voeding op van buiten en laat los wat het niet nodig heeft (transpiratie/afvoer afvalstoffen)

Onze organen zijn daar heel goed in; efficiënte aan en afvoer, gericht op wat we nodig hebben. Of juist niet nodig hebben.  Onze “mind” kan daar soms meer moeite mee hebben.

De periode van de herfst, die instinctmatig al een beroep doet op onze behoefte aan kalmte en naar binnen keren, zou je kunnen benutten om hiernaar te kijken. Het is het seizoen waarin je alle opgedane ervaringen integreert tot levenslessen en ziet
wat je te doen hebt. Op die manier kan je jezelf te voeden met wat goed voor je is en laten gaan wat je niet meer nodig hebt.

Het is het moment om de scheiding tussen jezelf en de buitenwereld sterker te ervaren en daarop te reflecteren. Is het prettig meer afstand te nemen? Of wil je juist opgaan in de buitenwereld?  De vraag is wanneer voel je je gevoed en wanneer
overweldigt het je?

Massage en lichaamsbewustzijn kunnen je helpen dat gewaar te worden.

De herfst is daarom een mooi moment om via een shiatsu sessie de weg naar binnen te bewandelen en je eigen geluk van binnen te voelen. Hoe belangrijk we de buitenwereld ook maken. Geluksgevoelens zijn van jou, in jou en laten zich daar herkennen. Het bewust ervaren van je lichaam kan je daarbij helpen.

Welkom op de Shiatsu mat!