Winter; emotionele schoonmaak

Het element Water in de Shiatsu staat voor onze basis energie; onze vitale kracht. Het is het element van de winter. De winter is de tijd om jaarlijks die vitale kracht op te bouwen, om het in de lente aan de buitenwereld te geven. Voor groei en ontwikkeling. 
Zoals de Herfst ons helpt tot introspectie en inzicht ondersteunt de Winter deze innerlijke emotionele schoonmaak.

Deze emotionele schoonmaak vraagt iets van inzicht om ‘m effectief te kunnen benutten; Wat is er gaande? Hoe is het met mijn lichaam? Wat zegt mijn intuitie? Hoe voelt mijn hart?

Wil je emoties en gedrag graag onder ogen komen en veranderen? Dan kan het helpen via een shiatsu behandeling de weg naar binnen eerst te bewandelen, via innerlijk stilte. Om fysieke gevoelens tegen te komen, jouw emoties te begrijpen en jouw inzicht te verwelkomen.

In de Shiatsu kennen we een aantal emoties waar we mee werken. Bij het Water element hoort de emotie Angst en daarbij hoort ook het Vertrouwen. Angst en Vertrouwen. Misschien ervaar je weleens dat die twee krachten een rol spelen? Dat ze beiden om voorrang dringen en dat het soms hard werken is om het Vertrouwen te voeden. Naar je lichaam gaan kan dan helpen. Woorden, gedachten, overpeinzingen laten gaan en de basis in jouw lichaam ervaren kan helpen om je een enorme ‘boost’ te geven in de sprong naar Vertrouwen.

Om in een behandeling de zogenaamde ‘emotionele schoonmaak’ te stimuleren breng ik In shiatsu de energie van Acceptatie en Commitment in.  Het gaat er dan om inzicht te krijgen in wat direct jou kan helpen naar bijvoorbeeld Vertrouwen of naar Verdriet en Loslaten. Acceptatie is daarin wezenlijk merk ik steeds. Acceptatie is leren stoppen te vechten tegen onvermijdelijke zaken in het leven en Commitment aan je pad helpt om je volgende stap te kunnen zetten.

Wat de emoties ook zijn. Ze zijn geen vijand en mogen gevoeld.  Een Engelse cliënt van mij gaf me onlangs deze vergelijking : dat een shiatsu behandeling niet zozeer alleen een ‘Massage’ was maar ook een ‘Message’. Dat vond ik mooi want ik denk dat iedere behandeling dat inderdaad altijd in zich draagt van: Er ligt altijd ergens een boodschap op je te wachten als je jouw lichaam uitnodigt te spreken

Fijne winter nog en tot in de Lente!